ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Τέχνη + Ισορροπία

Χώρος θετικός – αρνητικός. Ισορροπία σε μια σύνθεση

Εστιάσαμε σε τεχνικές που αφορούν τον χώρο.

Ο θετικός χώρος είναι το αντικείμενο ή το θέμα σε μια σύνθεση.  Ο Αρνητικός χώρος είναι οτιδήποτε γύρω από το αντικείμενο.

Ο αρνητικός χώρος, αυτό που περικυκλώνει το θετικό χώρο ή αντικείμενο έχει την ίδια αξία και σημασία για μια σύνθεση που έχει ο θετικός χώρος.

 Ο αρνητικός χώρος βοηθάει στην περιγραφή του αντικειμένου και επιτρέπει την ισορροπία σε μια σύνθεση. Γεμάτο- άδειο.Φως- σκιά. Σε αυτό βασίζεται ο Καραγκιόζης,το ιαπωνικό “Νοταν”,το στενσιλ.

Πρόκειται για ομαδική εργασία των παιδιών και έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάζουμε το έργο τους στο ισόγειο.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

oplus_32

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νόρα Παυλίδου, ΠΕ08

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ

“Έχε τον νου σου!”: Κυκλοφοριακή Αγωγή

Κάνοντας πράξη τη ρήση “Μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις”τα παιδιά της Γ΄τάξης και των δύο τμημάτων θέλησαν να αποδώσουν εικαστικά όσα συζήτησαν στα πλαίσια της Κυκλοφοριακής Αγωγής. Το έργο τους επρόκειτο να παρουσιαστεί σε εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα μνήμης για τα θύματα τροχαίων (17 Νοεμβρίου 2024) και φέρει ως γενικό τίτλο Έχε τον νου σου! Το έργο κοσμεί πλέον τον διάδρομο του 1ου ορόφου.

Ας ακούσουμε τα παιδιά, ας αφουγκραστούμε την αγωνία τους…

IMG202502071620071

oplus_0

 

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νόρα Παυλίδου, ΠΕ08

1

Δέντρα – «στολίδια» στην αυλή μας

Τα παιδιά της Β2 τάξης στόλισαν το δεντράκι της αυλής του σχολείου, με στολίδια που έφτιαξαν με τα “ μικρά τους τα χεράκια” από ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικά μπουκάλια).
Τραγούδησαν τα κάλαντα και ευχήθηκαν ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου τους.
Η δράση υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Δέντρα – «στολίδια» στην αυλή μας” της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Σισμάνη Κυριακή, ΠΕ70, Παυλίδου Ελεονώρα, ΠΕ08, Καλούδη Ελένη, ΕΒΠ

ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ

 

ΠΑΛΕΤΑ

Παίζοντας με τις γραμμές

Αναρωτηθήκαμε με ποιόν τρόπο ζωγραφίζει ένας ζωγράφος και βρήκαμε ότι ζωγραφίζει με γραμμές και σχήματα. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πιο εύκολο να τσαλακώσουμε το χαρτί μας και να ακολουθήσουμε τις γραμμές  που σχηματίζονται στο τσαλακωμένο χαρτί. Είδαμε ότι αυτές οι γραμμές διασταυρώνονται και σχηματίζουν  μικρές ομάδες τις οποίες βάψαμε με χαρούμενα χρώματα.

Α Β

Το αποτέλεσμα ενθουσίασε τα παιδιά και έτσι διακοσμήσαμε την ανατολική είσοδο.

 

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Νόρα Παυλίδου

ΠΑΛΕΤΑ

Με αφορμή Ελληνες Ζωγράφους

Η αρχική σκέψη προέκυψε από την διαπίστωση της αποτύπωσης έργων τέχνης Ελλήνων και όχι μόνο, καλλιτεχνών, στα βιβλία του Οργανισμού (βιβλίο της Γλώσσας, της Μελέτης σε μεγαλύτερες τάξεις αλλά και άλλα βιβλία. Συνήθως το γεγονός αυτό περνούσε απαρατήρητο για λόγους πρακτικούς ( βιασύνη για να προλάβουμε την ύλη, έλλειψη ενδιαφέροντος και γνώσης κ.α.) Φυσικά  εκτός αυτού η γνώση της ιστορίας της τέχνης αποτελεί τον κυριότερο μπούσουλα και αφορμή για την διδακτική της τέχνης στις τάξεις του Δημοτικού αλλά και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Τα παιδιά μετά το μάθημα ανέφεραν την εμπειρία στον δάσκαλο – δασκάλα τους και έδειχναν το έργο στο βιβλίο. Αυτό αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο την πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του μαθήματος.

Εκτός από τους βασικούς νόμους της ζωγραφικής (γραμμή του ορίζοντα, γραμμή του εδάφους, αντιθετικά χρώματα, φυσική και ατμοσφαιρική προοπτική, θερμά και ψυχρά χρώματα κ.α.) τα παιδιά είδαν έργα Ελλήνων ζωγράφων πειραματίστηκαν με το σχέδιο και το χρώμα και προσέθεσαν πολλές φορές την δική τους προσέγγιση…. Η χαρά, η προσοχή και αφοσίωση ήταν ο βασικότερος και πρωταρχικός στόχος όπως τέθηκε από την αρχή της χρονιάς ως προϋπόθεση για το μάθημα…..

Το υλικό για το πρόγραμμα αφορά Έλληνες ζωγράφους κυρίως της γενιάς του 30 αλλά και του 60, 70 και ακόμα πιο σύγχρονους. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κάποιους ξεκινώντας από τον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ ( ναΐφ ζωγράφο τον οποίο συνδέσαμε και με τον Ανρί Ρουσό  για να συγκρίνουν και να κατανοήσουν  τα παιδιά το σχέδιο της ναΐφ λεγόμενης αφελούς ζωγραφικής). Τα παιδιά ενδιαφερόταν πάντα για κάποιες βασικές πληροφορίες που αναφέραμε( καταγωγή κυρίως και τρόπος ζωής του καλλιτέχνη.

Συνεχίζουμε με τον Κωνσταντίνο Μαλέα και Κωνσταντίνο Παρθένη, Πάνο Βαλσαμάκη,  Διαμαντή Διαμαντόπουλο, Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα, φτάνοντας στους πιο σύγχρονους όπως Δημήτρης Μυταράς, Σταθόπουλος, Αλέκος Φασιανός και  στη συνέχεια τον Γιάννη Γαϊτη, Αλέξη Ακριθάκη……